Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης το έργο της επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η παρουσίαση έγινε το πρωί της Τετάρτης 3 Μαΐου στον χώρο όπου κατασκευάζεται το έργο.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χωρητικότητα ΧΥΤΥ: 400.000,00 m3
Έκταση ενεργού χώρου: 31.000,00 m2
Επιφάνεια εφαρμογής γεωσυνθετικών (στεγάνωση ΧΥΤΥ): 31.000,00 m2
Όγκος εκσκαφών: 200.000,00 m3
Όγκος επιχώσεων: 180.000,00 μ3
Επιφάνεια πρανών λεκάνης: 22.000,00 m2
Επιφάνεια πυθμένα λεκάνης: 9.000,00 m2
Χρόνος λειτουργίας λεκάνης κατά τη μελέτη (χωρίς πρόβλεψη μεταβατικής και εισερχομένων υπολειμμάτων από την ΠΕ Δράμας): 3 χρόνια
Εκτιμώμενος χρόνος λειτουργίας (με τη λειτουργία της μεταβατικής και τα εισερχόμενα υπολείμματα από την ΠΕ Δράμας): Τουλάχιστον 5 χρόνια
Η μελέτη του ΧΥΤ ξεκίνησε το 2012 και παραδόθηκε το 2017.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 7.202.766,79 ευρώ, η κατασκευή του χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Τα έργα εισόδου – υποδομής, στα οποία περιλαμβάνονται:
Η πύλη εισόδου
Φυλάκιο εισόδου/ Ζυγιστήριο/Κτήριο διοίκησης (υφιστάμενο κτίριο)
Διάταξη καθαρισμού τροχών των οχημάτων
Δεξαμενή καυσίμων
Δεξαμενή Νερού
Ζυγιστικές διατάξεις
Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος
Περίφραξη του χώρου
Δενδροφύτευση
Εσωτερική οδοποιία
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
Δίκτυα υποδομής (πυρόσβεσης, περιμετρικού φωτισμού)
Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΜΕΣ)
Τα επεξεργασμένα στραγγίσματα θα οδηγούνται προς ανακυκλοφορία στο ΧΥΤ είτε θα χρησιμοποιούνται για άρδευση των χώρων πρασίνου εντός του γηπέδου.
Επέκταση ΧΥΤ Δ. Καβάλας.
Η χωρητικότητα της νέας λεκάνης θα είναι κατάλληλη για τη διάθεση των υπολειμμάτων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών. Η υγειονομική ταφή γίνεται σύμφωνα με τις ΚΥΑ 29407 και 114218, ενώ εξασφαλίζεται η διαχείριση των παραγόμενων στραγγισμάτων και βιοαερίου στο χώρο, με την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΜΕΣ) και έργων διαχείρισης του βιοαερίου.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ, Δήμαρχος Καβάλας, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας-Θράκης)
Υπογράμμισε ότι «το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει μελετήσει, οργανώσει και υλοποιεί ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».
Όπως επισήμανε, «με την Μονάδα Επεξεργασίας (ανακύκλωσης και επανάχρησης των απορριμμάτων), η οποία δημοπρατήθηκε και μέσα στον Ιούλιο θα έχει επιλεγεί ο μειοδότης, καθώς και με τα σημεία κομποστοποίησης, που δημιουργούμε στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, τα Πράσινα Σημεία και οι Πράσινες Γωνιές, για τις οποίες περιμένουμε χρηματοδότηση, θα κάνουν τον Δήμο μας σύγχρονο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κι αυτό θα έχει πολλά οφέλη, διότι θα μειωθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΥ, θα ανακυκλώνουμε χρήσιμα υλικά, θα παράγουμε ενέργεια, και ο χώρος που θα εναποθέτουμε τα απορρίμματα θα αντέξει για άλλα 10-15 χρόνια».
Δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τις προσπάθειες και τις ενέργειες των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, αφού επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή (2012) ξεκίνησε η εκπόνηση των μελετών και επί δημαρχίας Δήμητρας Τσανάκα (2016) ολοκληρώθηκαν, έγιναν οι ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε από τη σημερινή διοίκηση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ
«Ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, φαίνεται ότι στην Περιφέρειά μας αρχίζει και τακτοποιείται». Αναφέρθηκε στο χρονικό του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ, η κατασκευή του οποίου άρχισε περίπου πριν από έναν χρόνο, και τόνισε ότι θα δώσει οριστική λύση στην τελική διαχείριση των απορριμμάτων όλου του δυτικού τομέα της ΔΙΑΑΜΑΘ για τα επόμενα 5 χρόνια, εξυπηρετώντας τα υπολείμματα αποβλήτων της Καβάλας, της Θάσου και της Δράμας.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΕΠΕΛΗΣ, Δήμαρχος Ξάνθης, Πρόεδρος ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ
Τόνισε ότι «η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ίσως, να είναι μεταξύ των πρώτων Περιφερειών στην Ελλάδα που δημιουργεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετρήσιμα αποτελέσματα είτε σε έργα υποδομής είτε σε αποτελέσματα στον τομέα προστασίας του Περιβάλλοντος».
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΡΑΚΟΝΑΚΗ, Δημοτική Σύμβουλος, μέλος της διοίκησης Τσανάκα
Χαρακτήρισε «ημέρα γιορτής» τη σημερινή, συνεχάρη τις τρεις διοικήσεις του Δήμου που άρχισαν, συνέχισαν και ολοκληρώνουν το έργο, επισήμανε ότι «υπήρξε μεγάλη και επίπονη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα» και θύμισε ότι, λόγω της άσχημης κατάστασης του ΧΑΔΑ, το 2014 δύο αντιδήμαρχοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι.
ΜΙΛΤΟΣ ΧΑΡΑΒΙΤΣΙΔΗΣ, Πολιτικός Μηχανικός, υπεύθυνος έργου εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
Αναφέρθηκε στον τρόπο κατασκευής του έργου, στις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν λόγω της γειτνίασης με τον αγωγό ΤΑΡ και στις τελευταίες εργασίες, που σχετίζονται με τη διαχείριση των ομβρίων και των στραγγισμάτων.
Στην παρουσίαση ήταν παρόντες, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Ποιότητας Ζωής, Κυριάκος Σταυρίδης, και Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ιακωβίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Αντωνιάδης, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλας σε θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος, Κώστας Κητής, ο Προϊστάμενος της εχνικής Υπηρεσίας, Μάκης Χαραλαμπίδης και στελέχη της εργολαβικής εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ.