Ειδήσεις για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα έδωσε η συζήτηση που έγινε για την «Διαχείριση των αποβλήτων και την Κυκλική Οικονομία» στο 9ο Αναπτυξιακό Συνέδριο «RGC 2021» της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, παρουσίασε την «καρδιά» του Εθνικού Σχεδιασμού, με λογική ταφής απορριμμάτων σε ποσοστό μόνο 10% το 2030, μέσω κατάλληλων υποδομών, ξεχωριστή φιλοσοφία αξιοποίησης και λογικές ενέργειας.
Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο, που μόλις προχθές μπήκε σε φάση διαβούλευσης, τόνισε πως υπηρετεί τα νέα συστήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ διευρύνει τις ευθύνες αυτών που παράγουν. Σημαντική είναι και η παράμετρος της πιο προχωρημένης ανακύκλωσης σε παιχνίδια, αθλητικό εξοπλισμό, έπιπλα, στρώματα και πλαστικά φυτοφαρμάκων και θερμοκηπίου. Το ν/σ, εντός Ιουνίου, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Κ. Σκρέκα, βασισμένο σε 3 άξονες: Μείωση τροφίμων, χαρτιού και πλαστικού.
> Ο Μανώλης Γραφάκος, δίνοντας την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε πως εντός Ιουνίου θα δημοπρατηθεί το εργοστάσιο για τα σκουπίδια στο Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, ότι προχωρά η διαδικασία δημοπράτησης της Μονάδας Αγρινίου, για να ακολουθήσει της Ναυπάκτου, οπότε έτσι μπαίνουν τα πράγματα σε μία σειρά με καινοτομία και νέες θέσεις εργασίας, στο πλέγμα της Κυκλικής Οικονομίας.
> Ο Γιώργος Παπαναστασίου (πρόεδρος επιτροπής ενέργειας ΚΕΔΕ) υπογράμμισε την αναγκαιότητα για γοργά βήματα, με μοντέλο κυκλικής οικονομίας, μηδενικά απόβλητα, καινοτομία, ανακύκλωση και αλλαγή καταστροφικών συνηθειών.
Στην επισήμανση, πάντως, του δημάρχου Αγρινίου, να μην υπάρχει Τέλος Ταφής, αλλά σωστή διαχείριση, ο γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε πως αυτό θα΄ναι 20 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων από το 2022.
> Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος (πρόεδρος ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας) μίλησε για συνολική διαχείριση των απορριμμάτων του νομού και έβαλε ως κανόνα, να σκέφτονται όλοι πάντα την κοινωνία, αφού αυτά τα έργα απαιτούν συναίνεση και πρώτα πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι αυτά δεν είναι εχθρός κι αυτό είναι υποχρέωση της Περιφέρειας και των Δήμων.
> Ο Λάμπρος Δημητρόγιαννης (αντιπεριφερειάρχης) μίλησε για μετάβαση από την γραμμική στην κυκλική οικονομία, με πεδίο αναπτυξιακό, κοινωνική διαχείριση και δημιουργία μηχανισμών για την απορρόφηση πόρων, καθότι το 40% του νέου ΕΣΠΑ αφορά σ’ αυτήν.
> Ο Χρίστος Καβαλόπουλος (διευθυντής ένωσης ελληνικών μεταλλευτικών επιχειρήσεων) ζήτησε μεθόδους και μέτρα για να μικρύνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να ανακυκλωθούν νέα προϊόντα (αγωγοί, χαλκός κλπ).
> Ο Ιωάννης Σέγκος (μέλος Δικτύου ΦΟΔΣΑ) τάχθηκε υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης και της καλύτερης δυνατής συλλογής αποβλήτων, όπως και της αποφυγής υπερτιμολόγησης των σκουπιδιών. Δ.Τ.
Πηγή: http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=635299