Μ. Γεράνης: Αλλάζει το τοπίο στον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων

Άρθρο του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για το αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης για την 84η ΔΕΘ

Του Μιχάλη Γεράνη, προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου του Δ.Σ. του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη

Μέσα στο περιβάλλον της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης. Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζουν τους ετήσιους στόχους για την ανακύκλωση. Aπό την πλευρά του ο ΦΟΔΣΑ, στο επίπεδο της σωστής διαχείρισης – αξιοποίησης των απορριμμάτων, αφού πια αλλάζει το τοπίο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απόβλητα δουλεύει οργανωμένα για να δημιουργηθούν υποδομές που θα βελτιώσουν όλη τη διαδικασία από τη συλλογή, τη διάθεση, τη διαλογή και φυσικά την υγειονομική ταφή.

Ωριμάζουν και υλοποιούνται στην ΠΚΜ σύγχρονα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έργα που έχουν ως στόχο την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την υγειονομική ταφή.

Όπως προβλέπονται  από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, τρεις κεντρικές μονάδες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων:

  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες έχει ολοκληρωθεί ,
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα, ξεκίνησε  η μελέτη για την υλοποίησή της στην Θέρμη (σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου) που θα εξυπηρετεί το 36% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της Π.Ε. Χαλκιδικής,
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα που θα εξυπηρετεί το 64% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της  Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας και ξεκίνησε η μελέτη για την υλοποίηση

Έτσι  ολοκληρώνουμε έναν κύκλο έργων που αφενός προωθούν την κυκλική οικονομία, αφετέρου φροντίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας  λύση σε μεγάλο μέρος του προβλήματος που λέγεται  «διαχείριση των απορριμμάτων. Από τα απορρίμματα που θα οδηγηθούν στα παραπάνω τρία εργοστάσια  θα ανακτηθούν σε μεγάλο ποσοστό compost, ενέργεια και ανακυκλώσιμα υλικά, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό υπολείμματος προς διάθεση στους Χ.Υ.Τ.Υ.

Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να πάρουμε την υπόθεση ανακύκλωση κυριολεκτικά και μεταφορικά στα χέρια μας, η ζημιά που κάνουμε στο περιβάλλον όταν εμείς δεν ανακυκλώνουμε στην πηγή (σπίτι, εργασία, γραφείο), δυστυχώς επιστρέφει σ’ εμάς με την χειρότερη μορφή (καταστροφή περιβάλλοντος – μόλυνση αέρα και νερού κ.α.)

Το Πρόγραμμα όμως δεν σταματάει στους μπλε κάδους, είμαστε εν αναμονή της τοποθέτησης των καφέ κάδων για (οργανικά απόβλητα). Πρόκειται για υπολείμματα τροφών, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των σκουπιδιών, ενώ με τη συλλογή και επεξεργασία τους μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα.

Η Κεντρική Μακεδονία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μας, θα είναι το επίκεντρο της Τεχνολογικής ανάπτυξης στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε αυτό το όραμα, μίλησα για την Εγνατία Διαχείρισης απορριμμάτων μια πρόταση που θα συνενώνει τις 5 Περιφέρειες ΠΚΜ, ΑΜΘ, ΔΜ, Θεσσαλίας και Ηπείρου .

Αρχικά συμπεράσματα της αναπτυξιακής πρότασης:

Με δεδομένα τα ήδη υλοποιούμενα και προς υλοποίηση έργα αυτών των περιφερειών, προκύπτει ότι σε ετήσια βάση θα υπάρχει ένα συνολικό υπόλειμμα προς ταφή της τάξης των 450.000 τόνων ανά έτος. Το υπόλειμμα αυτό έχει όγκο της τάξης των 900.000 κυβικών μέτρων ανά έτος  και επομένως (με μέσο ύψος δέκα μέτρα στο ΧΥΤΑ) θα απαιτεί 90 στρέμματα γης για απόθεση σε ετήσια βάση ή 1.800 στρέμματα στην εικοσαετία, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικές επεκτάσεις και νέες χωροθετήσεις ΧΥΤΑ κάτι που προκαλεί τεράστια προβλήματα.

Τα Αναπτυξιακά οφέλη της πρότασης:

  1. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών.
  2. Παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών.
  3. Μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
  4. Εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων η σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ.
  5. Δημιουργία 400-500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας

Με βάση τα παραπάνω, η υλοποίηση μιας (η ενδεχομένως και δύο, ανάλογα με τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών και ερευνών) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης 450.000 τόνων ανά έτος:

  • Θα ολοκληρώσει τις απαραίτητες υποδομές διαχείρισης του υπολείμματος των 450.000 τόνων ανά έτος και θα ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες σε ταφή.
  • Θα προσφέρει ασφάλεια στη διαχείριση των απορριμμάτων εφόσον θα είναι ικανή να απορροφήσει και να δώσει ασφαλή λύση σε οποιαδήποτε προβλήματα λειτουργίας, καθυστερήσεων ή και αναβολών άλλων έργων.
  • Θα προσφέρει σημαντικά ενεργειακά οφέλη στους κατοίκους.
  • Θα αποτελέσει πρότυπο έργο για ολόκληρη τη χώρα και τα Βαλκάνια, με δυνατότητα εξαγωγής τεχνογνωσίας.

Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον «πρωτεύουσα» στην διαχείριση απορριμμάτων και η Κεντρική Μακεδονία σε ρόλο πρωταγωνιστή στο Πανελλήνιο για την προσπάθεια που κάνουμε. Η επιτυχία αυτή δεν είναι προσωπική αλλά του συνόλου της αυτοδιοικητικής οικογένειας της Περιφέρεια μας. Μου δίνετε την ευκαιρία λοιπόν να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που με εμπιστεύτηκαν. Περάσαμε την εποχή όπου αρκούσε να αδειάζει τακτικά ο κάδος. Μπροστά μας έχουμε την ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κυκλική οικονομία, την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: https://www.typosthes.gr