Επισκέψεις για τον κόσμο στις χωματερές, πρότεινε η επικεφαλής του ρωσικού Οργανισμού εποπτείας φυσικών πόρων (Rosprirodnadzor) Σβετλάνα Ραντιόνοβα, στην προσπάθεια της να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των Ρώσων συμπολιτών της για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων που φθάνουν σήμερα στην Ρωσία τους 70 εκατομμύρια τόνους ημερησίως, εκ των οποίων μόνο το 7% ανακυκλώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ό,τι και να συζητάμε μαζί για το τι πρέπει να κάνουμε, να κατασκευάζουμε δηλαδή μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων ή να δημιουργήσουμε χώρους υγειονομική ταφής, ή σημεία διαλογής απορριμμάτων ή όλα μαζί, εάν δεν κάνουμε τίποτα και δεν αλλάξουμε τίποτα, είναι σαν να εγκληματούμε κατά της φύσης. Εγώ έχω επισκεφθεί χώρους ταφής απορριμμάτων. Στους χώρους αυτούς πρέπει να διοργανώνονται επισκέψεις για τους πολίτες, ώστε ο καθένας μας να αντιληφθεί που συγκεκριμένα καταλήγουν να σκουπίδια τα οποία όλοι μας πετάμε», δήλωσε η Ραντιόνοβα σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Tass.
Στη Ρωσία επεξεργάζονται περίπου το 7% από τους 70 εκατομμύρια τόνους οικιακών απορριμμάτων που δημιουργούνται σε καθημερινή βάση σε ολόκληρη την χώρα. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Αλεξάντρ Μπούκσμαν, οι χώροι ταφής απορριμμάτων καταλαμβάνουν συνολικά 40.000.000 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή μια έκταση όση είναι η Ολλανδία και η Ελβετία μαζί.
Το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που παρουσίασε η ρωσική κυβέρνηση το 2019, προβλέπει μείωση του όγκου των απορριμμάτων που διοχετεύονται στους χώρους ταφής και αύξηση του όγκου απορριμμάτων που ανακυκλώνονται από το 7% που είναι σήμερα στο 36% το 2024 (σύμφωνα με τους δείκτες του κρατικού προγράμματος «οικολογία»).
Η Ραντιόνοβα χαρακτηρίζει την μεταρρύθμιση αυτή στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως την πιο «σημαντική και την πιο πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση, στην οποία εμπλέκεται ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, νομικών προσώπων, εκ μέρους της κυβέρνησης, των οντοτήτων και των δήμων». Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι « Η μεταρρύθμιση αυτή δεν έχει ξεκινήσει παντού… Υπάρχουν περιοχές οι οποίες έπρεπε να έχουν ξεκινήσει την μεταρρύθμιση, αλλά δεν το έχουν κάνει» ενώ υπάρχουν και περιοχές που ήδη έχουν ξεκινήσει την μεταρρύθμιση» και προσθέτει ότι όλες οι περιοχές πρέπει να ξεκινήσουν τη μεταρρύθμιση αυτή γιατί δεν υπάρχει κανένας νόμιμος λόγος που του λέει ότι δεν πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτήν.
Πηγή: https://www.real.gr