ΣΔΙΤ και νέο τέλος για τις σακούλες, στη «μάχη» κατά των πλαστικών

Συνεργασία Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Ίδρυμα Λασκαρίδη. Θεσπίζεται «περιβαλλοντικό τέλος» για όλες τις σακούλες που θα εισπράττεται από τους δήμους.

Την αρωγή όλων (κράτους, ιδιωτικού τομέα, φορέων, οργανώσεων, πολιτών) ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά στη χώρα μας η πλαστική ρύπανση. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κυκλική οικονομία και την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης που έγινε σήμερα (Τετάρτη), ο υπουργός —έχοντας στο πλάι του τον γ.γ. του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνο Αραβώση, και την εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου— αναφέρθηκε με δραματικό τρόπο στη σημαντικότητα του προβλήματος και υποστήριξε ότι η «μάχη» κατά της πλαστικής ρύπανσης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. 

Στη «μάχη» αυτή θα υπάρξει άμεση συνεργασία του Υπουργείου με το Ίδρυμα Λασκαρίδη, με τον κ. Χατζηδάκη να κάνει λόγο για μια «ιδιότυπη κοινωφελή ΣΔΙΤ». Το γεγονός αυτό δεν άφησε ασχολίαστο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά έκανε λόγο για κυβερνητική άγνοια στο εν λόγω ζήτημα (διαβάστε παρακάτω). 

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα «Αθ. Λασκαρίδης» συστάθηκε το 2016 με στόχο τη διαχείριση της απορρύπανσης των θαλασσών, με την κ. Κοσμοπούλου να αναλαμβάνει τον ρόλο της συντονίστριας, εκ μέρους της κυβέρνησης, των δράσεων αντιμετώπισης της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Παράλληλα, ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε και στη θέσπιση «περιβαλλοντικού τέλους» για όλες τις σακούλες που θα εισπράττεται από τους δήμους, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι καθημερινά «39 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες και από αυτά μεγάλο ποσοστό γίνονται τροφή των ψαριών, που καταλήγουν στο πιάτο μας» και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μηδενική χρήση των πλαστικών μίας χρήσης έως τον Ιούνιο του 2020.

Από την πλευρά της η κ. Κοσμοπούλου ανέφερε ότι ετησίως η Ελλάδα εισάγει περίπου 700.000 τόνους πρώτων υλών πλαστικών ουσιών, ενώ αφήνει στο περιβάλλον περί τους 40.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων 70% καταλήγουν στις ακτές. Πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο, σε ναυτιλία, αλιεία και τουρισμό χάνουμε έσοδα 26 εκατομμυρίων ευρώ μόνον εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης. Χάνουμε τουρίστες, που δεν ξαναέρχονται ή δεν έρχονται στην Ελλάδα, εξαιτίας της ρύπανσης των ακτών».

Οι στόχοι της συνεργασίας Υπουργείου και Ιδρύματος, όπως τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι οι παρακάτω: 

  • Η ομαλή προετοιμασία της χώρας για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα (χωρίς πλαστικά)
  • Η εξειδίκευση της ευρωπαϊκής οδηγίας με μέτρα και νομοθετικές και διοικητικές διατάξεις
  • Η έγκαιρη εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου
  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ: Μαθητευόμενοι, αλλά και επικίνδυνοι μάγοι στο ΥΠΕΝ»

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΝ. Όπως δήλωσε ο τομεάρχης Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, η εν λόγω συνέντευξη εξέθεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, καθώς «την ανάγκασε να αποδεχτεί την αδυναμία της, αποφασίζοντας ότι ένα Ίδρυμα εκτός ΥΠΕΝ, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, θα σχεδιάσει τις κυβερνητικές πολιτικές για τα πλαστικά μιας χρήσης και την κυκλική οικονομία».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «εμφανίστηκαν, εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν γνώση ούτε καν των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της πραγματικότητας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις διαφάνειες και σχεδόν όλο τον προγραμματισμό της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι, τομείς που δεν περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις δεν ενδιαφέρουν τον κ.Χατζηδάκη και φροντίζει να τους θέτει εκτός ενασχόλησής του».

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε τα πιο σημαντικά βήματα που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το περιβάλλον.

Πηγή: https://www.efsyn.gr