Με στόχο την κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις διαχειρίσεις αποβλήτων, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το τριήμερο εργαστήριο για την κυκλική οικονομία, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece. Το εργαστήριο συνδιοργανώνουν, το Πράσινο Ταμείο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. – Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία πρωταγωνιστεί στα θέματα κυκλικής οικονομίας μέσα από τη διαδημοτική εταιρεία .Είναι πλέον στοιχείο κουλτούρας και είναι γνωστό το επιτυχημένο παράδειγμα της ΔΙΑΔΥΜΑ .Οι εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας να ξεκινούν από το κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια όπως είπε τονίζοντας την ανάγκη παραγωγής λιγότερων σκουπιδιών.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε ότι τα θέματα κυκλικής οικονομίας σχετίζονται με τη μείωση αποβλήτων, τον περιορισμό κατανάλωσης πρώτων υλών και με την περαιτέρω επεξεργασία τους. Η κυκλική οικονομία πρέπει να διαπερνά όλους τους τομείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μίλησε για το πάρκο κυκλικής οικονομίας της ΔΙΑΔΥΜΑ στον χώρο των ορυχείων για υποδοχή επιχειρήσεων .”Στην ανακύκλωση είμαστε πρωτοπόροι και βάλαμε νέα ρεύματα ρούχα, έλαια και μπάζα. Η ένταξη της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030 είναι ένας πυλώνας επιτάχυνσης των δράσεων της κυκλικής οικονομίας “.
Ο κ. Μανώλης Γραφάκος από το ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στη δράση της ΔΙΑΔΥΜΑ με βάση το έργο LIFE-IP CEI-Greece για τα επικίνδυνα απόβλητα αναμένοντας τολμηρές δράσεις της κυβέρνησης για την ανακύκλωση. Ο κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του πράσινου ταμείου διαδικτυακά μίλησε για τις δράσεις ευαισθητοποίησης για την μείωση των αγροδιατροφικών αποβλήτων και την εφαρμογή εργαλείων για την κυκλική οικονομία .
Ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης , διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. τόνισε ότι προτεραιότητα είναι ο πολίτης στο περιβάλλον με ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες συνθήκες. .Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωσης του κοινού. Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη ανασκόπηση μιλώντας για τις χωματερές που δεν υπάρχουν και τη διαλογή στην πηγή με τη Δυτική Μακεδονία την μοναδική περιφέρεια που επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων στερεών αποβλήτων και στη συνέχεια πέρασε στην επαναχρησιμοποίηση με τοπικά μη κερδοσκοπικά κέντρα. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να φτάσει στο 10% για την ταφή απορριμμάτων, όπως είπε που τώρα είναι στο 32%.
Ιωάννα Παπαδημητρίου