Το έργο που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αφορά στην προμήθεια καφέ κάδων για την απόθεση και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά.
Ένα βήμα για τη μείωση των οικιακών απορριμμάτων, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 40%, θα κάνουν το επόμενο διάστημα δήμοι και πολίτες, καθώς την επόμενη εβδομάδα βγαίνει στον αέρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια των καφέ κάδων για την απόθεση και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά.
Η προμήθεια των νέων κάδων, που θα προστεθούν σε αυτούς της ανακύκλωσης των πέντε υλικών, θα γίνει από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ο οποίος προωθεί την οργανική ανακύκλωση, τα υπολείμματα δηλαδή της κουζίνας από κάθε νοικοκυριό, που θα επεξεργάζονται για την παραγωγή κομπόστ και θα επιστρέφονται στους δήμους και τους πολίτες.
Όπως ανάφερε μιλώντας στο makthes.gr o πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλης Γεράνης η διαγωνισμός βγαίνει στον αέρα την επόμενη εβδομάδα και αφορά την προμήθεια περίπου 40.000 καφέ κάδων και μηχανολογικού εξοπλισμού, (κλαδοτεμαχιστών) και απορριμματοφόρων στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, κονδύλια που θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ.
«Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, να βγει ο διαγωνισμός και να επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου» τόνισε ο κ. Γεράνης. Πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη κατάθεση προσφορών εντός του επόμενου διμήνου, ώστε από το φθινόπωρο να αρχίσει η διάθεση των καφέ κάδων στους κατά τόπους δήμους.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη την κυκλική οικονομία, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση των οργανικών υπολειμμάτων θα αρχίζει από τα σπίτια των πολιτών και θα καταλήγει σε αυτά, αφού μετά τη επεξεργασία αυτού του είδους αποβλήτων θα παράγεται καλής ποιότητας κομπόστ για κήπους, αυλές και άλλες χρήσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.
Τι θα πετάμε στους καφέ κάδους
Μεγάλο στοίχημα όμως για την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης του οργανικού υπολείμματος, θεωρείται η συμβολή των πολιτών, του κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά, από το οποίο παράγονται οργανικά υπολείμματα.
Ειδικότερα, στους καφέ κάδους θα γίνεται απόθεση υπολειμμάτων από φρούτα, λαχανικά, τσόφλια αβγού, κουκούτσια ελιάς, δημητριακά, ρύζι αλεύρι, χαρτί κουζίνας και χαρτοσακούλες, μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι και άλλα ζωικά προϊόντα, ξηροί καρποί και τα περιβλήματά τους, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και κλαδέματα, φύλλα, χώμα, γκαζόν, ροκανίδι, πριονίδι, καθώς και στάχτη από καυσόξυλα.
«Μαζί με τους κάδους θα γίνει επίσης και προμήθεια ειδικών απορριμματοφόρων που θα μεταφέρουν τα οργανικά και 38 κλαδοτεμαχιστές για κάθε ένα δήμο στην Κεντρική Μακεδονία. Οι δήμοι που θα προμηθευτούν τους καφέ κάδους, τα ειδικά απορριμματοφόρα και τους κλαδοτεμαχιστές θα φέρνουν τα οργανικά απορρίμματα στον ΦΟΔΣΑ για να μετατρέπονται σε κομπόστ» σημείωσε ο κ. Γεράνης.
Παράλληλα, όπως είπε, προγραμματίζεται να βγει και νέος διαγωνισμός, ώστε να υπάρξει ανάδοχος τόσο ανατολικά και δυτικά όσο και κεντρικά προκειμένου η επεξεργασία του οργανικού απόβλητου να γίνεται σε ιδιόκτητους χώρους, σύμφωνα πάντα με τις νόμιμες προϋποθέσεις που υπάρχουν για τέτοιου είδους χώρους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι χώροι αυτοί για το κομπόστ θα είναι προσωρινοί, καθώς ο ΦΟΔΣΑ στο πλαίσιο των μεγάλων έργων θα δημιουργήσει τις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).
ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr