Έναρξη λειτουργίας ΧΥΤΑ στη Σίφνο

Δρομολογείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης – Πλήρης αποκατάσταση ΧΑΔΑ

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο νησί της Σίφνου, στη θέση «Βορεινή».

Μετά από συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον τοπικό δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δρομολογείται παράλληλα η αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), καθώς και η ολοκληρωμένη εφαρμογή  προγράμματος ανακύκλωσης.

Για τη Σίφνο η Ελλάδα πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη ΧΑΔΑ. Με τη σημερινή έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ, η ανεξέλεγκτη αυτή χωματερή καταργείται, όπως και το αντίστοιχο κοινοτικό πρόστιμο.

Ο σχεδιασμός για το νησί προβλέπει παράλληλα και την απόκτηση Πράσινου Σημείου, χώρους διαλογής απορριμμάτων, μεταφόρτωσης, όπως και εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης.

Σε δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε πως για το ΥΠΕΝ τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. «Η έναρξη λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Σίφνο είναι πολύ σημαντική διότι παύει η λειτουργία του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Όπως συνηθίζουμε να λέμε στο υπουργείο, “τα πρόστιμα της ντροπής” στην Κομισιόν για τους ΧΑΔΑ οφείλουμε να τα εκμηδενίσουμε και αυτό πράττουμε με καθημερινές μας ενέργειες, έχοντας ως στρατηγικό ορόσημο τα τέλη του 2022 για την οριστική τους εξάλειψη».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, δήλωσε πως έγινε ένα μεγάλο βήμα για το νησί μας. Βέβαια, τόσο για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, όσο και για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σίφνο υπάρχουν ακόμη πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το συνεχές ενδιαφέρον του κ. Γραφάκου, που πραγματικά το έδειχνε κάθε μέρα».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/