Δυτική Ελλάδα: Ξεκινούν οι εργασίες σκυροδέτησης στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ηλεία

Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2021

Προχωρά η κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας. Εντός του τρέχοντος μήνα ξεκινούν οι εργασίες σκυροδέτησης της Μονάδας οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, βαίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το περιβαλλοντικό έργο υπογράφηκε στις 12 Μαρτίου 2019 και είναι το 16ο κατά σειρά έργο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μέσω ΣΔΙΤ -το δεύτερο δε στην Πελοπόννησο-, το οποίο επίσης πέρασε από πολλά κύματα και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις μέχρι να εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η ανάδοχος κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ, είχε ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης ήδη από το 2014.

Υπό αυτή την έννοια, παρά τις όποιες βραδυπορίες, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων, από τον τοπικό ΦΟΔΣΑ μέχρι την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, που «έτρεξαν» τις απαιτούμενες διαδικασίες και έδωσαν τη δική τους μάχη ενάντια στο χρόνο, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός για την υπέρβαση και των τελευταίων δυσκολιών (μεταξύ των οποίων και η εμπλοκή της σύμβασης στο ΣτΕ μέχρι τις αρχές του έτους) που οδήγησαν τελικά στις υπογραφές του περασμένου Μαρτίου.

Η νέα ΜΕΑ είναι χωροθετημένη στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ΜΕΑ σχεδιάζεται να εξυπηρετεί αποκλειστικά το Νομό Ηλείας και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80 χιλ. τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για περίοδο 27 ετών

Πηγή: www.patrasevents.gr