Εκσυγχρονισμός της μονάδας προσωρινής διαχείρισης παράλληλα με το έργο της ΟΕΔΑ στο Λίβα

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο της ΟΕΔΑ ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Περιφερειακού Φορέα Θ. Κάρδαρης μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή κάνοντας γνωστά τα επόμενα βήματα που αφορούν και το σχεδιασμό του νέου έργου για τη Ζάκυνθο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας της ενδιάμεσης λύσης στο Λίβα, τονίζοντας πως ο περιφερειακός Φορέας δρομολογεί λύσεις σε προβλήματα όπως αυτά των μηχανημάτων ή του στεγάστρου, ενώ αναφέρθηκε και στην έγκριση του προϋπολογισμού του Φορέα για το 2021 στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Ο προϋπολογισμός στον οποίο περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων  στα νησιά της ΠΙΝ ανέρχεται στο ποσό των 32.000.000 ευρώ, ενώ για το Δήμο Ζακύνθου προβλέπεταιη ετήσια  εισφορά με το ποσό των 2.300.000 ευρώ, αντίστοιχο με τη δαπάνη του Δήμου το 2020 για το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  Ζακύνθου. Όπως έγινε γνωστό ο συνολικός προϋπολογισμός του Περιφερειακού Φορέα προβλέπει και οριζόντιες δράσεις, στην κατεύθυνση της παροχής ανάλογων υπηρεσιών σε όλα τα νησιά, είτε πρόκειται για τη Ζάκυνθο, είτε πρόκειται για την Κέρκυρα ή την Κεφαλονιά.

Το ποσό των 2.3 εκ ευρώ η εισφορά του Δήμου στον  προϋπολογισμό του Περιφερειακού Φορέα

«Προς το παρόν ο Φορέας έχει στην απόλυτη ευθύνη του τα έργα διαχείρισης τα έργα στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα, ενώ το προσεχές διάστημα θα ενταχθεί πλήρως και η αρμοδιότητα για την Κέρκυρα. Στη Ζάκυνθο υπογράφηκε η σύμβαση μετά από μια προσπάθεια ετών και μάλιστα με ενέργειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα από τον Φορέα, δεν εξασφαλίστηκε μόνο η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή της ΟΕΔΑ αλλά τακτοποιούνται και άλλες εκκρεμότητες που κόντευαν να παγιωθούν όπως αυτές που αφορούν την προσωρινή διαχείριση» σημείωσε  μεταξύ άλλων ο κ. Κάρδαρης τονίζοντας  πως  πλέον η λειτουργία της προσωρινής διαχείρισης μετράει αντίστροφα. Όπως έκανε γνωστό, κάθε μέρος του νέου έργου που ολοκληρώνεται, αρχής γενομένης από το νέο κύτταρο, θα παραδίδεται για λειτουργία και σταδιακά θα παύουν κάποια τμήματα της προσωρινής διαχείρισης.

«Το πρώτο έργο που θα παραδοθεί θα είναι το κύτταρο με σκοπό να διευθετηθεί το θέμα των δεμάτων και τη διαχείριση του υπολείμματος  της προσωρινής μονάδας» δήλωσε, ενώ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ σημείωσε πως θα προκύψει ένα μεγάλο και σημαντικό τεχνικό έργο για το οποίο σήμερα αναμένεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Για την μονάδα προσωρινής διαχείρισης, ο κ. Κάρδαρης θύμισε πως η προβλεπόμενη λειτουργία της ήταν για 2,5 χρόνια : Ξεκίνησε να λειτουργεί το Γενάρη του 2018  και σήμερα προβλέπεται να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωσε της ΟΕΔΑ, δηλαδή για ακόμη ένα με ενάμιση χρόνο.

«Αυτονόητα προκύπτει πως αυτή η χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο έργο προκάλεσε προβλήματα με την λειτουργία της  προσωρινής διαχείρισης» ανέφερε εξηγώντας πως οι περιβαλλοντικοί όροι αφορούν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα έφερε το παράδειγμα του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, υποστηρίζοντας πως από το 2004 που σχεδιαζόταν ο νέος χώρος, φτάσαμε στο 2021 για να τον λειτουργήσουμε.

«Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε προβλήματα που αφορούν την λειτουργίας της  προσωρινής μονάδας στο Λίβα σε αγαστή συνεργασία με τον ανάδοχο για να εξασφαλίσουμε ότι περισσότερο μπορούμε με το μικρότερο κόστος για εμάς. Σε αυτή την «εξίσωση» είναι σημαντική η συμβολή της Προέδρου του Φορέα κ. Κράτσα και θέλω να πιστεύω πως σύντομα παράλληλα με το νέο έργο της ΟΕΔΑ θα δούμε να εκσυγχρονίζεται η μονάδα προσωρινής διαχείρισης αλλά και τμήματα του ΧΥΤΑ που δεν λειτούργησαν ποτέ όπως είναι ο Βιολογικός» σημείωσε ο κ. Κάρδαρης κάνοντας λόγο για την κατασκευή του στεγάστρου, για την προμήθεια μηχανημάτων όπως ο δεματοποιητής κ.α.

Ο κ. Κάρδαρης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως προς το τέλος του μήνα ξεκινούν οι εργασίες για την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων στη βάση της μελέτης που έχει εγκριθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: https://ermisnews.gr