Ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία η Μονάδα της Τριανταφυλλιάς-Ικανοποίηση από τον δήμαρχο Ήλιδας, Γ. Λυμπέρη

-Στους 80.000 τόνους η δυναμικότητα, θα μειωθούν κατά 39% τα προς ταφή υπολείμματα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα λειτουργεί και επίσημα στην Ηλεία, καθώς ξεκίνησε χθες την εμπορική της λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στην Τριανταφυλλιά. Πρόκειται για μονάδα που είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών, καθώς θα παράγει σε ετήσια βάση έως και 5.100MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι μέτοχοι «ΑΒΑΞ ΑΕ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ της κοινοπραξίας «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε, η Μονάδα στην 25ετή διάρκεια της λειτουργίας της, θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) της Ηλείας με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. Η επεξεργασία θα είναι τόσο μηχανική για την ανάκτηση εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα), όσο και βιολογική για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καθώς και εδαφικού υλικού κόμποστ τύπου Α (CompostLikeOutput ή CLO).

Η εγκατάσταση αποτελείται κυρίως από κλειστά βιομηχανικά κτίρια. Στη Μονάδα υπάρχουν μονάδες ζύγισης και ελέγχου, υποδοχής και μηχανικής επεξεργασίας, βιολογικής επεξεργασίας, ωρίμανσης και ραφιναρίας, ενώ οι κτιριακές υποδομές του έργου λειτουργούν σε συνθήκες αρνητικής πίεσης για την αποτροπή έκλυσης οσμών και σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά και διασποράς απορριμμάτων στο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εγκατάσταση έχει όλες τις προδιαγραφές για να είναι σε θέση μελλοντικά να εξυπηρετήσει και πρόσθετα ειδικά ρεύματα αποβλήτων που θα προκύψουν (π.χ. προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας) και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ανάλογες προσθήκες ή αναβαθμίσεις του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Χάρη στις τεχνολογικά καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις που έχουν υιοθετηθεί για την αξιοποίηση των αποβλήτων σε όλα τα στάδια επεξεργασίας, η εγκατάσταση έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, μειώνονται σε 39% τα υπολείμματα που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, επιτυγχάνεται η εκτροπή βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής σε ποσοστό 73%, ενώ ταυτόχρονα παράγονται ανακυκλώσιμα προϊόντα σε ποσοστό 35% επί της εισερχόμενης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών στη ΜΕΑ. Επιπλέον, η παραγωγή πράσινης ενέργειας συμβάλλει στη μείωση του ετήσιου ανθρακικού αποτυπώματος κατά περίπου 2.600 τόνους ισοδύναμης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.

Εξίσου σημαντική είναι και η συνεισφορά της μονάδας στην τοπική κοινωνία, διότι σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υποδομές του παρακείμενου ΧΥΤΥ, εξασφαλίζεται η οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δώσει πνοή στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Επιπλέον, η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης δημιούργησε περισσότερες από 50 μόνιμες θέσεις απασχόλησης σε εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.

«Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας, του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας», σημειώνουν στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι μέτοχοι της κοινοπραξίας.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι με την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας κλείνει ένα κεφάλαιο που ταλαιπώρησε την Ηλεία, προσθέτοντας ότι επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη του εγχειρήματος της ανακύκλωσης. «Λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα της Ηλείας με την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς παράγει και ηλεκτρική ενέργεια. Ταυτόχρονα κλείνει ένα κεφάλαιο που ταλαιπώρησε την Ηλεία και επόμενος μεγάλος στόχος είναι να περάσουμε στην επόμενη σελίδα, που είναι να στραφούμε και να αναπτύξουμε τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση», τόνισε.

Πηγή: https://proini.news/xekinise-tin-eboriki-leitourgia-i-monada-tis-triantafyllias-ikanopoiisi-apo-ton-dimarcho-ilidas-g-lyberi/