Οριστική λύση στο θέμα των απορριμμάτων της Τήνου

Εγκρίθηκε κι εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020, η κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ. και Μονάδας Κομποστοποίησης στην Τήνο

Η πρόταση που κατέθεσε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Τήνου, εγκρίθηκε κι έτσι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της Πράξης «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου». Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 7.301.192,02 € και η χρηματοδότηση του θα προέλθει από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και του Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος-Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)».

Δρομολογήθηκε ένα ακόμη έργο υψηλής προτεραιότητας που υποβλήθηκε από τον Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦοΔΣΑ) με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Τήνου που θα αποκτήσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά/ αναπτυξιακά έργα των τελευταίων δεκαετιών για την περιοχή του Δήμου Τήνου και με την ολοκλήρωσή του και την παράδοσή του σε χρήση, θα επιλύσει το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε ολόκληρο το νησί.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν.Α. Γιώργος Χατζημάρκος:

«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίο πριν από ένα χρόνο, ξεκινήσαμε τη δουλειά με την αποφασιστικότητα να φέρουμε τα αποτελέσματα που η κοινωνία έχει ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν. Δουλέψαμε με σεβασμό στους πολίτες, στο περιβάλλον και βεβαίως στους Δήμους των νησιών μας που είχαν κάνει προεργασία, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πολυετής. Με σεβασμό και στη δουλειά που είχε προηγηθεί και από το Δήμο Τήνου, δουλέψαμε και σε αυτό το έργο. Το νησί της Τήνου βασανίζεται χρόνια από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα μας δίνει χαρά το γεγονός ότι είμαστε μέρος της λύσης, καταλύτης προόδου.

Εξασφαλίσαμε, σε χρόνο ελάχιστο για το μέγεθος και το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, την έγκριση και τους πόρους για την κατασκευή των απαραίτητων έργων που λύνουν οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Τήνο, αντιμετωπίζοντας καθοριστικά ένα κρίσιμο και χρονίζον ζήτημα. Η χρηματοδότηση κατασκευής της Μονάδας Κομποστοποίησης και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) στο νησί, αποτελεί κορυφαία στιγμή για το ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Τήνου, καθώς ένα καθοριστικό έργο υποδομής περνά στην φάση υλοποίησης. Τα οφέλη είναι προφανή και πολλαπλά για το περιβάλλον, τον τουρισμό, την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αποδεικνύεται στην πράξη η προσήλωση μας στις ουσιαστικές αλλαγές στο Νότιο Αιγαίο και στον τομέα διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Η δρομολόγηση και αυτού του έργου είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αγαστής συνεργασίας μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε και του Δήμου Τήνου, στο πλαίσιο της νέας αντίληψης στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά. Τα προγραμματισμένα έργα, καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτών, εναρμονίζονται πλήρως με τον περιφερειακό κι εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στις διαδικασίες πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ανάκτησης και ασφαλούς τελικής διάθεσης. Το προσεχές διάστημα θα βρεθούμε στην Τήνο για να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο Τήνου, την Έπαρχο Τήνου και το Δημοτικό Συμβούλιο, το συνολικότερο σχέδιο που τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοσθεί στο νησί και αυτή τη φορά η συζήτηση δε θα είναι άσκηση επί χάρτου, αλλά σχέδιο εφαρμογής σε στέρεες βάσεις».

Το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων στην πηγή βιοαποβλήτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμματικών αποβλήτων του Δήμου Τήνου. Η εγκατάσταση θα γίνει στη θέση με τοπωνύμιο «Κοσίνι» της Δ.Ε. Εξωμβούργου. Η χωρητικότητα του ΧΥΤΥ θα είναι περίπου 84.000 m3 και προβλέπεται να εξυπηρετήσει το νησί για 25 έτη. Η μονάδα κομποστοποίησης θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 300 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Στο πλαίσιο της πράξης περιλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών και προμηθειών εξοπλισμού που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης και του ΧΥΤΥ, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης τμήματος της υφιστάμενης οδού πρόσβασης συνολικού μήκους 2.790μμ, που περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση χωμάτινης οδού μήκους 840μμ, διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση τμήματος υφιστάμενης οδού μήκους 1.950μμ.

Επιπλέον, για την αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης, θα αναπτυχθεί από το Δήμο Τήνου δίκτυο χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, που θα περιλαμβάνει (513) κάδους συλλογής χωρητικότητας 40lt, (30.780) βιοδιασπώμενους σάκους 50lt, (26) κάδους συλλογής χωρητικότητας 360lt, (13) κάδους συλλογής χωρητικότητας 660lt και (1) δορυφορικό όχημα 6 κ.μ. για την συλλογή των βιοαποβλήτων. Επίσης θα γίνει προμήθεια (100) κάδων οικιακής κομποστοποίησης 300lt για την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Τήνου. Τέλος, στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνονται η απόκτηση των απαιτούμενων εδαφικών εκτάσεων με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η σύνδεση των εγκαταστάσεων με δίκτυα Ο.Κ.Ω., οι απαιτούμενες εργασίες αρχαιολογικού χαρακτήρα που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της κατασκευής του έργου και η πρόσληψη του βασικού μελετητή ως Τεχνικού Συμβούλου, κατά τη διάρκεια κατασκευής του τεχνικού έργου.

Πηγή: https://www.dimokratiki.gr/20-10-2021/oristiki-lysi-sto-thema-ton-aporrimmaton-tis-tinoy/