Πράσινο στην έκτη ΣΔΙΤ για Μονάδα Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία με 100 εκατ. Ευρώ

Σε φάση υλοποίησης περνά το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», με την έγκρισή του χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έπειτα από πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει σχεδιαστεί έως σήμερα, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ (βάσει της αρχικής εκτίμησης). Το 40% του ποσού θα επενδυθεί από τον ιδιώτη ανάδοχο που θα επιλεγεί έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία και το υπόλοιπο θα προέλθει από το ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν προς διάθεση κονδύλια 700 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων από το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 δήμους. Το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ. Πρόκειται για το 6ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Σε λειτουργία έχουν τεθεί τα ΣΔΙΤ σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες, ενώ ξεκινά η υλοποίησή τους σε Ηλεία και Πελοπόννησο.

Συνεδρίαση

Η χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Ο κ. Γεωργιάδης αμέσως μετά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι «η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της ξεμπλοκάρει τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο έργο τη μονάδα στον δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό να δώσουμε γρήγορη και διάφανη λύση» και υπενθύμισε ότι «ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαν, έχει προειδοποιήσει για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, λόγω της καθυστέρησης στις αποφάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι μέχρι σήμερα τα μόνα πραγματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι έργα ΣΔΙΤ. Κανένα από τα δημόσια έργα δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα που προχωρούν τα ΣΔΙΤ.

Όπως επίσης σημειώνεται ως σήμερα τα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν αποδείξει έμπρακτα την αποτελεσματικότητά τους. Στα έργα που έχουν υλοποιηθεί: Έχουν τηρηθεί τόσο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όσο και το κόστος υλοποίησης. Έχουν επιτευχθεί υψηλότερα λειτουργικά αποτελέσματα όσον αφορά την εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς ταφή και ανακύκλωση σε σχέση τόσο με τους ευρωπαϊκούς όσο και τους εθνικούς στόχους, καθώς και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν κριθεί από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT ότι δεν επιβαρύνουν το χρέος και το έλλειμμα.

Η Διϋπουργική Επιτροπή ενθαρρύνει Περιφέρειες, Δήμους και δημόσιους φορείς να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα τόσο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και άλλους τομείς μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία.

Η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, το έργο σε αριθμούς και τα οφέλη

Ο Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ικανοποιημένος με την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής (ΣΔΙΤ) αναφορικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα, λέγοντας μάλιστα ότι το αίτημα αυτό ήταν ομόφωνη απόφαση των συναδέλφων της Αυτοδιοίκησης τον Ιούλιο του 2017 για υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπό υλοποίηση αυτή τη στιγμή στη χώρα και με την έγκριση του «μόνο χαρά μπορούμε να νοιώθουμε αφενός γιατί υλοποιούμε πιστά τον Περιφερειακό σχεδιασμό και μάλιστα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και αφετέρου γιατί με το έργο αυτό δίνουμε λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων». «Ευχαριστώ όλους τους συναδέρφους της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους συνεργάτες του ΦΟΔΣΑ που με αγαστή συνεργασία καταφέραμε σήμερα όχι να συζητάμε για τον ΠΕΣΔΑ αλλά να τον υλοποιούμε», αναφέρει  κ. Γεράνης.

Το έργο σε αριθμούς:

(i) Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ δυναμικότητας 262.700 t/έτος
(ii) Μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 t/έτος που δύναται να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ ΚΜ θα εξυπηρετεί:

1. Όσον αφορά στα σύμμεικτα τους ακόλουθους 10 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος Ωραιοκάστρου, τους Δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς.

2. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα η Μονάδα θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και των Δήμων Κορδελιού – Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία του:

⦁ Μείωση δραστικά του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων.
⦁ Μείωση δραστικά της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων.
⦁ Περιορισμός και αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
⦁ Εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής και τις συνδεόμενες κοινωνικές αντιδράσεις με αυτό το θέμα.

Πηγή: http://greenagenda.gr