Σταθμοί μεταφόρτωσης σκουπιδιών σε Καλαμάτα και Δυτική Μάνη

Στην έγκριση και παραλαβή των επιμέρους μελετών και Τευχών Δημοπράτησης για την κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου.

Πρόκειται για τις μελέτες μαζί με τα αντίστοιχα σχέδια και Τεύχη Δημοπράτησης που αφορούν την κατασκευή των εξής επτά Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων:

ΣΜΑ Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, στο Δήμο Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων, στους Αγίους Θεοδώρους.

ΣΜΑ Βόρειας Κυνουρίας, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στη θέση ‘ΚΑΡΑΧΑΣΑΝΙ” εκτός ορίου οικισμού Άστρους.

ΣΜΑ Νότιας Κυνουρίας, στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας, στη θέση “ΤΣΟΥΜΙΑΣ” εκτός σχεδίου της Δ.Κ. Λεωνιδίου.

ΣΜΑ Μονεμβασίας – Θέση Χέρωμα, στο Δήμο Μονεμβασιάς, στη Θέση Χέρωμα εκτός σχεδίου Κοινότητας ΑΓ. Αποστόλων Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ.

ΣΜΑ Δυτικής Μάνης, στο Δήμο Δυτικής Μάνης, στη θέση “ΔΥΟ ΠΕΤΡΕΣ”, κοινότητα Προσηλίου, Δ.Ε. Λεύκτρου.

ΣΜΑ Ελαφονήσου, στο Δήμο Ελαφονήσου, εκτός ορίων οικισμού Ελαφονήσου.

ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης, στο Δήμο Καλαμάτας δημιουργία κλειστού τύπου ΣΜΑ, σε ευρύτερη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Καλαμάτας και Μεσσήνης

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης θα εξυπηρετεί τους δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και εκεί θα οδηγούνται περισσότεροι από 32.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της ΤΕΡΝΑ.

Το προς αδειοδότηση έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του μόνιμου, κλειστού τύπου, Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καλαμάτας – Μεσσήνης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων των ομώνυμων Δήμων.

Στον ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης θα οδηγείται το 75% των απορριμμάτων των δύο δήμων, που μεταφράζεται σε 32.276 τόνους ετησίως.

Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης θα είναι κατά συνέπεια 92 τόνοι ανά ημέρα, σε επταήμερη εβδομαδιαία λειτουργία.

Τα απορρίμματα θα οδηγούνται εν συνεχεία σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ του έργου ΣΔΙΤ).

Αντικείμενο του Έργου είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων και υποδομών που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης.

Ο Κλειστού Τύπου ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης χωροθετείται σε ευρύτερη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας.

Στο εν λόγω οικόπεδο προβλέπεται η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ (καθώς και η κατασκευή μελλοντικά Πράσινου Σημείου).

Το οικόπεδο βρίσκεται νοτιοδυτικά του ρέματος Τζιρόρεμα, νοτιοανατολικά του Δημοτικού Γηπέδου Ασπροχώματος, βόρεια της παραλίας και σε απόσταση περίπου 1.100 μ. από αυτήν και ανατολικά υφιστάμενης

Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), στη θέση «Βάλτος». Το συνολικό εμβαδό του γηπέδου ανέρχεται σε 8.144,24 τ.μ., εκ των οποίων οι υποδομές του ΣΜΑ καταλαμβάνουν έκταση 5.568,11 τ.μ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση της κατασκευής του ΣΜΑ του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.940.000,00 ευρώ.

Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 14 μήνες από την έναρξη της κατασκευής του και θα λειτουργεί για διάστημα 28 ετών από την παραλαβή του.

Πηγή: https://messiniapress.gr/2021/06/24/stathmos-metafortosis-skoypidion-se-k/