Τέλος ταφής απορριμμάτων: Ανοίγει η συζήτηση για ενδεχόμενη απομείωσή του

Η επιβολή του τέλους ταφής  των απορριμμάτων στους δήμους από φέτος, ύψους 80 εκ. ευρώ, επιτείνει την οικονομική ασφυξία, στην οποία έτσι και αλλιώς έχουν περιέλθει τα ταμεία τους λόγω της εκρηκτικής αύξησης κατά 100%,  του ενεργειακού κόστους.

Επιπλέον οι δήμαρχοι θεωρούν πως πρόκειται για άδικο φόρο που κακώς επιβάλλεται  στους δήμους και κατ΄ επέκταση στους δημότες,  καθώς τους αποδίδονται ευθύνες  για τις καθυστερήσεις της πολιτείας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής του τέλους τουλάχιστον για επόμενα δύο χρόνια,  μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος  και να ολοκληρωθούν  τα έργα που τρέχουν. Τα αρμόδια υπουργεία  επιμένουν ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η εφαρμογή του, λόγω της αιρεσιμότητας του  Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες διαφάνηκε ότι ανοίγει συζήτηση, όχι για την αναστολή εφαρμογής του, αλλά για απομείωσή του.

Το θέμα ετέθη προς συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας ΚΕΔΕ –ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ με αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ αλλά και στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. Και επανήλθε προς συζήτηση και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε χαρακτηριστικά πως κακώς μπαίνει  στους δήμους το τέλος ταφής, διότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι και οι δημότες ούτε για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων νέων  μονάδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ούτε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά της ανακύκλωσης.

Υπογράμμισε ότι το ποσό των 80 εκ. ευρώ που θα κληθούν οι δήμοι να πληρώσουν φέτος θα πρέπει να απομειωθεί, αν δεν ανασταλεί για δύο χρόνια η επιβολή του.

«Ο υπολογισμός, τόνισε, θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση και να συσχετιστεί με την πορεία υλοποίησης των έργων που αφορούν την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και σε συνάρτηση με νέες πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση. Αυτή η άποψη αρχίζει πλέον να συζητείται, όπως διαφαίνεται από τη συζήτηση του θέματος και στην Κοινή Προπασκευαστική Ομάδα Εργασίας και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Πηγή: https://kede.gr/telos-tafis-aporrimmaton-anoigei-i-syzitisi-gia-endechomeni-apomeiosi-tou/