Φωτιά ΦΟΔΣΑ | H ώρα και το σημείο της εστίας προβληματίζουν τη διοίκηση του Συνδέσμου

Το σκηνικό στο ΚΔΑΥ το πρωί της Δευτέρας ήταν θλιβερό. Επικρατούσε φορτισμένο κλίμα, η ατμόσφαιρα μύριζε ακόμα καμένο πλαστικό και τα μηχανήματα δεν ήταν σε λειτουργία καθώς η φωτιά δημιούργησε πρόβλημα στις καλωδιώσεις. Ωστόσο – και αξίζει να αναφερθεί – οι εργαζόμενοι είχαν προσέλθει και το πρωί της Κυριακής ώστε να βάλουν τάξη στον χώρο και συνεπώς η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη από αυτή που κανείς θα περίμενε μετά από τη κόλαση το βράδυ του Σαββάτου.

Περί εμπρησμού…
Οι εργαζόμενοι -όπως άλλωστε και η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού του νησιού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις – και βέβαια οι Ζακυνθινοί, στην ευρεία πλειοψηφία τους, είναι πεπεισμένοι πως πρόκειται για εμπρησμό και όχι για αυτανάφλεξη. Βέβαια το έργο διερεύνησης του κατά πόσον ήταν εμπρησμός ή όχι έχουν αναλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές και το μεταχειρίζονται με προτεραιότητα οπότε το να προβαίνουμε σε περαιτέρω υποθέσεις στη βάση του «cui bono» δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Τα δεδομένα
•Η χρονική στιγμή: Βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που ο φύλακας που βρίσκεται στην είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού είχε αποχωρήσει από το πόστο του στην είσοδο των εγκαταστάσεων και ενώ την ίδια στιγμή στον ΦΟΔΣΑ, ήταν η αλλαγή βάρδιας των φυλάκων. Παράλληλα, ήταν ακριβώς η ώρα ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής.
•Ο χώρος: Η πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων που συνορεύει με το κτίριο του Βιολογικού
•Οι ζημιές: Σε ανακυκλώσιμα υλικά τόσο δεματοποιημένα (δηλαδή έτοιμα προς πώληση) όσο και μη εκτός του χώρου αλλά και στην παλιά πρέσα δεματοποίησης και σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Επίσης σε πολλά σημεία της στέγης τα οποία έχουν καταρρεύσει. Η φωτιά κατέστρεψε και την τουαλέτα του πάνω ορόφου όπου βρίσκονται γραφεία, αλλά δεν προχώρησε περισσότερο.
•Το υλικό το οποίο κάηκε καθώς αποτελούνταν από πετρελαιοπαράγωγα κυρίως – νάιλον και πλαστικό ήταν εξαιρετικά εύφλεκτο. Ως εκ τούτου αν δεν ήταν άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής θα είχε πάρει πολύ μεγάλη έκταση η φωτιά.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου
Χθες Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 και περίπου 9μμ στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) προκλήθηκε πυρκαγιά σε διαλεγμένο ανακυκλώσιμο υλικό (δεματοποιημένο και μη).
Η φωτιά με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, μηχανημάτων του Συνδέσμου και του Δήμου περιορίστηκε και έσβησε εγκαίρως.
Προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές σε ανακυκλώσιμα υλικά, στην παλιά πρέσα δεματοποίησης του Συνδέσμου και σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες διενεργούν τα προβλεπόμενα για την διαπίστωση της αιτίας της πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν τα αίτια δεν είναι φυσικά, η ημέρα, η ώρα και το σημείο της εστίας αποτελούν στοιχεία προβληματισμού για την διοίκηση του Συνδέσμου.
Σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου υπήρξε και υπάρχει επαγρύπνηση, συνεχής προσπάθεια για την φύλαξη και την προστασία των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου.
Οφείλουμε να διαψεύσουμε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ότι στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ κάηκε αρχειακό υλικό του Συνδέσμου, πρώτον διότι ο διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Συνδέσμου δεν βρίσκονται στο ΚΔΑΥ και δεύτερον ότι η φωτιά δεν έφτασε ποτέ στον χώρο των γραφείων. Κατά συνέπεια όσα από αδαείς γράφονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από δημοσιογράφους σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι παντελώς ανυπόστατα και συκοφαντικά μυθεύματα.
Η απερχόμενη διοίκηση του Συνδέσμου βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε καθημερινή συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων σχετικών με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ιδιαίτερα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Σύνδεσμος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν αντιμετώπισαν υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες (περιορισμένη ως ανύπαρκτη χρηματοδότηση, σοβαρή έλλειψη προσωπικού κ.α.) θέματα σοβαρά όπως η έγκαιρη εγκατάσταση και λειτουργία της προσωρινής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, η ένταξη – χρηματοδότηση – προκήρυξη του έργου για το νέο σύγχρονο εργοστάσιο, η ανακατασκευή του ΚΔΑΥ, η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης (ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες), η ανταπόκριση σε ζητήματα καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων. Θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί με σαφήνεια και σε κάθε λεπτομέρειας για τις δράσεις αυτές, το μέγεθος της προσπάθειας και κυρίως τις αντίξοες συνθήκες όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν.
«Αδύνατον τα ’αληθές λαθείν», Ζάκυνθος 1/9/2019

Τι δήλωσε ο Διευθυντής του ΦοΔΣΑ κ. Θ. Κάρδαρης στην «Ημέρα»
Ο κ. Κάρδαρης σε δηλώσεις του στην Ημέρα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμπρησμού, έσπευσε να καθησυχάσει πως το συμβάν δεν στέκεται εμπόδιο στα σχέδια αναμόρφωσης του χώρου ενώ απευθύνθηκε και στις φήμες που κυκλοφορούν διαδικτυακά γύρω από το περιστατικό

«Σημείο, μέρα και ώρα μας προβληματίζουν»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρδαρης «το συμβάν αυτό είναι ιδιαίτερο …Στο σημείο το οποίο προκλήθηκε, η μέρα και η ώρα μας προβληματίζουν. Όσον αφορά στο σημείο ενώ φυλάσσεται η μπροστινή πλευρά του κτιρίου, ήταν στην πίσω πλευρά. Όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε πει στην Π.Υ. και στην ασφάλεια και τα χειρίζεται αυτή» ενώ τόνισε επίσης πως Η φωτιά δεν μπήκε στο υλικό που ήταν να μεταφερθεί για Αγρίνιο. Βεβαίως αν η πυροσβεστική και τα οχήματα δεν έκαναν την έγκαιρη παρέμβαση διόλου απίθανο να έφτανε κι εκεί.

«Η φαντασία έχει ξεφύγει»
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ τονίζει πως είναι σκόπιμο να διαβάσουν οι πολίτες την παραπάνω ανακοίνωση καθώς τοποθετεί «τα πράγματα σε λογικό πλαίσιο, διότι η φαντασία είχε ξεφύγει λίγο». Δήλωσε πως όσα λέγονται για αντιδράσεις των εργαζομένων σε ενδεχόμενες αλλαγές που σχεδιάζονται είναι ανυπόστατα όπως και τα περί εμπρησμού ώστε να καεί αρχείο καθώς το αρχείο του ΦΟΔΣΑ δεν βρίσκεται καν στο χώρο του ΚΔΑΥ. Όσον αφορά σε κέρδος του ιδιώτη, ένα ακόμα σενάριο που γράφεται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ερώτησή μας περί του υλικού που κάηκε ο κ. Κάρδαρης τόνισε «Εγώ αυτό που είδα το βράδυ ήταν δέματα υλικού – διαλεγμένο υλικό έτοιμο πρεσαρισμένο και αυτό το υλικό θα πήγαινε προς πώληση». Ουσιαστικά δηλαδή αποτελεί ζημία για τον εργοδότη.
Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σενάριο περί εργαζομένων που δεν θέλουν μεταφορά του ΚΔΑΥ ή γραφείων ή τη δική τους αλλού «Περί της μεταφοράς τώρα, δυο μέρες πριν είχε γίνει μια συζήτηση με τον κύριο Αρετάκη και κανένας δεν έφερε αντίρρηση…Δεν αλλάζει κάτι. Δηλαδή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το προφίλ αυτού που σκέφτηκε να το κάνει – αν είναι εμπρησμός – και τον στόχο που είχε μέσα από αυτή την ενέργεια».

Η ανακύκλωση συνεχίζεται
Σε ερώτηση περί του αν αυτό που συνέβη δεδομένου του ότι δεν λειτουργεί τουλάχιστον προς ώρας το μηχάνημα επεξεργασίας λόγω της ζημιάς στα ηλεκτρολογικά σημαίνει προς σταμάτησε η διαδικασία ανακύκλωσης ο κ. Κάρδαρης απάντησε πως όχι, καθώς η αποστολή των ανακυκλώσιμων πως Αγρίνιο συνεχίζεται κανονικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τουναντίον. Σήμερα αντί για 1 ή 2 φορτηγά μεταφοράς ήρθαν 3 και θα έρχονται πλέον 3 κάθε μέρα» είναι και πιο εύκολη η μεταφορά στο Αγρίνιο καθώς έχει μεγαλύτερη ευχέρεια – τώρα που πέρασε ο Αύγουστος – ο μεταφορέας να φέρει περισσότερα οχήματα.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το νέο εργοστάσιο
Όσον αφορά στα δρομολογημένα πλάνα για αλλαγή του χώρου και συμπόρευση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) για να φτιαχτεί νέο εργοστάσιο ο κ. Κάρδαρης απαντά πως ούτε αυτά τα σχέδια επηρεάζει: «Μίλησα πάλι με την Ε.Ε.Α.Α. σήμερα και εχθές και θα δούμε πιο σύντομα τώρα όλα τα σενάρια. Ο στόχος είναι να έχουμε ένα σύγχρονο αναβαθμισμένο ΚΔΑΥ ο οποίος θα μπορεί να ανταποκρίνεται και στις ποσότητες που είναι μεγάλες. Θα έχουμε εξελίξεις στις επόμενες ημέρες. Η Ε.Ε.Α.Α. έχει καταγράψει όλα τα δεδομένα και τα τεχνικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά του ΚΔΑΥ, διαμορφώνει μια πρόταση ανακατασκευής και θα δούμε τώρα με τη Δημοτική Αρχή τις επιλογές που θα έχουμε και ποια απ’ όλες θα ακολουθήσουμε. Εμείς αυτά τα κομμάτια της στέγης και την εκ νέου καλωδίωση θα τα κάνουμε αναγκαστικά προς ώρας, άσχετα με την εξέλιξη ανακατασκευής του ΚΔΑΥ. Τώρα αν πρέπει να αλλάξει όλη η οροφή θα το δούμε κι αυτό στην συνέχεια όμως».

Πηγή: https://www.imerazante.gr