Δελτίο Τύπου ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ – Επίσκεψη στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης της ΔΕΔΙΣΑ από τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Χανίων

Στους χώρους του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Χανίων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)] στο Ακρωτήρι, βρέθηκαν Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χανίων, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ενημερώθηκαν για τις δράσεις και το σημαντικό έργο της Επιχείρησης.

Οι παρευρισκόμενοι έλαβαν αναλυτική ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή της Επιχείρησης, Κώστα Πατεράκη, για τις διαδικασίες της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων που πραγματοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τον τρόπο συλλογής των απορριμμάτων και είδαν την επεξεργασία τους στο ΕΜΑΚ, τη διαδικασία ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, αλλά και την τελική διάθεση των απορριμμάτων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, στο παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε πως «εδώ γίνεται μια δουλειά, η οποία φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στο κομμάτι της ανακύκλωσης, στο κομμάτι της τελικής λειτουργίας που έχει ως άμεσο αντίκτυπο, το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Έχουμε μεγάλη ευθύνη να προβλέψουμε και τις μελλοντικές ανάγκες των χώρων. Γι’ αυτό σήμερα παρουσιάζουμε τα δυο νέα κύτταρα στην τελική τους λειτουργία στον χώρο που υποδέχονται τα τελικά υπολείμματα μετά την επεξεργασία και ταυτόχρονα εξηγούμε την ανάγκη για μελλοντικές μεγάλες αναβαθμίσεις, τόσο στο εργοστάσιο όσο και στην εξεύρεση όμορων χώρων για την επέκταση των χώρων τελικής εναπόθεσης».

Στους εργαζόμενους της επιχείρησης και στο δύσκολο έργο τους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ, Νίκος Ηλιάκης, λέγοντας «σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως τους νέους δημοτικούς συμβούλους, έτσι ώστε να τους δείξουμε την εγκατάσταση της ΔΕΔΙΣΑ, τον χώρο που εναποτίθενται όλα τα απορρίμματα του νομού Χανίων. Να καταλάβουν πως γίνεται η διαχείριση, η διαλογή και τι γίνεται μέσα σε όλη αυτή την τεράστια εγκατάσταση με τους πάρα πολλούς εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες και κρατάνε σε ένα καθαρό επίπεδο την πόλη μας».

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, Κώστας Πατεράκης, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ΔΕΔΙΣΑ αυτήν τη στιγμή αποτελεί το μόνο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα που κάνει όλη τη διαχείριση και επεξεργασία απορριμμάτων μόνος του» αναφέροντας ότι «το ποσοστό της ανακύκλωσης ανέρχεται περίπου στο 30%, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο της χώρας που είναι γύρω στο 19%».

Αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της ευαισθητοποίησης των πολιτών δηλώνοντας ότι «είναι κομβικής σημασίας η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των παιδιών. Εκπονούμε ήδη θεωρητικά προγράμματα εκπαίδευσης σε Σχολεία όπως επίσης και Σχολεία επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Έτσι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν βιωματικά το πως γίνεται η επεξεργασία των αποβλήτων. Αυτό που λείπει είναι ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο σχεδιάζουμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης».