Δελτίο Τύπου Δικτύου ΦοΔΣΑ – Συμμετοχή του Δικτύου ΦοΔΣΑ στο «Regional Growth Conference 2021»

Τις θέσεις του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α.) στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, καθώς και τις βασικές προτάσεις του Δικτύου σε σχέση με τις αλλαγές που επείγει να επέλθουν άμεσα,  παρουσίασε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης και Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α, κ. Ιωάννης Σέγκος, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 9ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης «Regional Growth Conference 2021» που πραγματοποιείται στην Πάτρα, με συνδιοργανωτές την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ενώ τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείων και Πανεπιστημίων της χώρας.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν Υπουργοί και Υφυπουργοί, Επίτροποι από την Κομισιόν, Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διεθνείς οργανισμοί, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και οικονομικής κοινότητας.

Ο κ. Σέγκος εστίασε σε προβλήματα που κατά την άποψη του Δικτύου αποτελούν «γκρίζες ζώνες» στη διαχείριση των απορριμμάτων, και που βασίζονται στην λανθασμένη αντίληψη ότι «τα σκουπίδια κρύβουν χρυσάφι». Υπερασπιζόμενος το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε ότι πιθανή παραγωγή πλούτου δεν προέρχεται από τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά από την υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών διαχείρισής τους, και δέχθηκε ως χρήσιμη την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, αρκεί η εποπτεία να ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια εστίασε στην αστάθεια του νομικού πλαισίου, καθώς κανένας από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για τη σύσταση και λειτουργία των Φο.Δ.Σ.Α. από το 2007 μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, και πρότεινε τη νομοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα λαμβάνει υπόψη τις ήδη υφιστάμενες ολοκληρωμένες προτάσεις του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. και της ΚΕΔΕ.

Έγινε επίσης αναφορά στην υποστελέχωση των Φο.Δ.Σ.Α.. Φορείς που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο, δεν είναι δυνατό ούτε να σχεδιάζουν, ούτε να λειτουργούν ορθολογικά τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τέλος, προτάθηκε η σύσταση ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας της διαχείρισης των αποβλήτων, ο οποίος θα ελέγχει την αναγκαιότητα κάθε έργου, θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή του μόνο αν είναι συμβατό με το γενικότερο σχεδιασμό, και θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης και την λειτουργία του.

Ο μηχανισμός αυτός, είναι κατά την άποψη του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α., απολύτως απαραίτητος, διαφορετικά η χώρα θα συνεχίσει να σπαταλάει ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια σε λάθος κατευθύνσεις, χωρίς συντονισμό και χωρίς αποτέλεσμα.

Ο κ. Σέγκος έκλεισε την παρουσίασή του για λογαριασμό του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α., λέγοντας χαρακτηριστικά : «Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της δεν μπορούν, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουν».