ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. ΑΧΑΪΑΣ – Εντάχθηκε το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων- Γρ. Αλεξόπουλος: Γίνεται πράξη ένα όραμα εικοσαετίας

Ένα όραμα εικοσαετίας για την περιοχή, η κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Tο πιο σημαντικό βήμα για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας, έγινε. Με Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Γεωργίου Ζερβού με αρ. πρωτ. 1827/18-2-21 εντάχθηκε η  πρόταση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν.Α.) για την χρηματοδότηση και την υλοποίηση της Πράξης «Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα», συνολικού προϋπολογισμού 36.567. 346,71 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023.

Η εγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει την επεξεργασία 53.000 τόνων απορριμμάτων κατ΄ έτος σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προκειμένου να παραχθούν ανακυκλώσιμα υλικά  καθώς και δευτερογενές λίπασμα (compost), ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο όγκος αυτών που οδηγείται προς ταφή. Επίσης περιλαμβάνει μία ξεχωριστή μονάδα για την επεξεργασία 8.000 τόνων κατ΄ έτος ξεχωριστά συλλεγόμενων οργανικών αποβλήτων (κλαδέματα, κηπευτικά υπολείμματα κλπ.) για την παραγωγή επίσης δευτερογενούς λιπάσματος.

Το έργο θα υλοποιηθεί, με πλήρη κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών των τριών Δήμων (Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου) κατόπιν πρότασης του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας, και ήδη έχει χωροθετηθεί σε παραχωρημένη δημόσια έκταση, σε επαφή με τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει σε πλήρη αποφόρτιση των υφιστάμενων ΧΥΤΑ, με προϋπόθεση την προώθηση τόσο της ανακύκλωσης, όσο και της ξεχωριστής συλλογής οργανικών προϊόντων από τους εμπλεκόμενους  Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας, ο οποίος ανέλαβε την προώθηση της χρηματοδότησης του έργου, κατόπιν της Προγραμματικής Σύμβασης με τους Δήμους Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, εξασφάλισε σε συνεργασία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου την απαλλαγή χρέωσης ΦΠΑ για τους δημότες των τριών Δήμων, για το διάστημα κατασκευής του έργου, καθώς και την βελτίωση των Τεχνικών Προδιαγραφών του, σύμφωνα με τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο ως προς το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα του έργου, όσο και ως προς την  οικονομική επιβάρυνση για τους Δημότες.

Με αφορμή την ένταξη του έργου ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον τόπο μας. Ένα όραμα πολλών χρόνων, πολλών Δημοτικών Α,ρχών και πολλών Αυτοδιοικητικών της περιοχής μας γίνεται επιτέλους πράξη. Η ένταξη για χρηματοδότηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και των υπολοίπων συνοδών εγκαταστάσεων, αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για όλους μας στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαΐας, για όλα τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, τους Δημάρχους, τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος. Οι κόποι και η επιμονή  μας, η πίστη μας στο έργο και τη σημασία του για τους πολίτες, η προσπάθεια για συναινέσεις και παραγωγικές συνεργασίες  έπιασαν τόπο και έτσι σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την έγκριση της χρηματοδότησης ενός έργου που θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην περιοχή μας σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Είχαμε δεσμευτεί από την έναρξη της λειτουργίας του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το ΕΣΠΑ και όχι με ΣΔΙΤ όπως και τελικά έγινε. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που αυτός ο μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε επί των ημερών της θητείας μου στο  ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας, καθώς θεωρούσα πάντα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τις σύγχρονες πόλεις και για το μέλλον τους. Το 2008,  όταν ήμουν Δήμαρχος Ωλενίας, κατασκευάσαμε  τον ΧΥΤΑ Φλόκα. Από τότε ήλπιζα και οραματιζόμουν κάποια στιγμή να βρεθώ στην ίδια ευχάριστη θέση να γίνει επί της θητείας μου και η κατασκευή  του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Πλέον άνοιξε ο δρόμος για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως όταν όλοι μαζί οι πολιτικοί παράγοντες, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, μέλη Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. αφήνουμε τις όποιες διαφωνίες ή διαφορές μας και στοιχιζόμαστε με συναινέσεις στον κοινό αγώνα για ένα μεγάλο στόχο, τότε τα αποτελέσματα είναι ορατά και γίνονται ουσιαστικά βήματα για τον τόπο μας.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και κυρίως στους Υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο των Δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας όσο και στους συνεργάτες μου στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας που συνεισέφεραν τα μέγιστα για την ωρίμανση και ένταξη για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.

Τώρα πλέον μπαίνουμε όλοι στη μάχη για τη δημοπράτηση του Εργοστασίου που είναι και ο επόμενος μεγάλος στόχος μας».