Μία ανάσα πριν την ολοκλήρωση 2 μονάδες απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα

Σημαντική ενίσχυση των περιβαλλοντικών υποδομών περιμένουμε φέτος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με δεδομένο ότι 2 σημαντικά έργα βρίσκονται κατασκευαστικά στη γραμμή του τερματισμού και μετρούν αντίστροφα για τη λειτουργία τους

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και Κομποστοποίησης στη Φωκίδα βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία με την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας να προσδιορίζεται για τις 2 Μαρτίου. Η νέα Μονάδα θα συνοδευτεί από την ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων για τη διαλογή των οργανικών, εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό την ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα.

Το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο του 2020, αναμένουμε και την ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Θήβας, η οποία θα εξυπηρετεί τη 2η Δ.Ε. του Νομού Βοιωτίας, καθότι η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση του έργου έχει οριστεί -το αργότερο- για τις αρχές Οκτωβρίου.

Το έργο που είχε υπογραφεί στις 17 Ιουλίου 2017 μεταξύ της κοινοπραξίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ–WATT και του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας έλαβε χρονική παράταση  λόγω των έντονων κακοκαιριών που καθυστέρησαν την κατασκευαστική φάση, ωστόσο σήμερα βρίσκεται υπό ολοκλήρωση.

Για τη συγκεκριμένη Μονάδα Επεξεργασίας που έρχεται να προστεθεί στο  νέο «παζλ» των σύγχρονων περιβαλλοντικών υποδομών που επιτέλους αποκτά η χώρα, οι ιδιωτικές εταιρείες θα συμμετάσχουν μόνο στο κατασκευαστικό σκέλος ενώ τη μετέπειτα διαχείριση θα αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο θα εξυπηρετεί τους Δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, με συνολική ετήσια δυναμικότητα 35.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως (+7.000 τόνους λυματολάσπης), ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2023, που εκπνέει χρονικά και η προθεσμία του ν+3 της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, θα έχουν ενταχθεί στη «δύναμη» της Περιφέρειας οι μεγάλες Μονάδες της Λαμίας, της Χαλκίδας, με κόστος 30 εκατ. ευρώ έκαστη και η αναβαθμισμένη μονάδα της Φωκίδας, με την προσθήκη μηχανικής διαλογής και προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

Οι χρόνοι δημοπράτησης των παραπάνω έργων πάντως αναμένεται να συμπτυχθούν σημαντικά, ύστερα από την υιοθέτηση ευρηματική λύση για ένταξη του έργου παράλληλα με την αξιολόγησή του, δεδομένου ότι «τρέχουν» οι αδειοδοτήσεις και οι μελέτες.

Οι 3 παραπάνω μονάδες εντάσσονται στις 17 μονάδες ανά την Ελλάδα για τις οποίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φιλοδοξεί να δούμε την δημοπράτησή τους μέσα στο 2ο2ο.

Πηγή: https://ypodomes.com/